Feeds:
Inlägg
Kommentarer

Både Britt och Per har mycket goda kunskaper innom området vin, och dessutom så är Per en mycket duktig fotograf, vilket gör bara bilderna är värda pengarna som boken kostar.

Bokens tittel är mycket talande, då den tar upp allt möjligt från första planeringen att anlägga en vingård, tills man ska försluta flaskan.

Britt och Per rör sig mycket ibland distrikt och odlare som inte brukar vara så välrepresenterade i andra vinböcker, och det gör det hela ännu intressantare.

Deras ”intervju offer” är ofta relativt okända och hungriga producenter, som precis som de Svenska vinbönderna letar efter svar för att skapa sina egna filosofier.

Boken går precis så lagom på djupet, att de flesta nog skulle tycka att den är både lättläst, inspirerande och kunskapshöjande.

Jag tror att denna bok är ännu mer givande än vad vi idag anar, och anledningen kan vara att den är skriven av folk som varken är vinmakare eller vinbönder, och utifrån denna bakgrund har nog de flesta Svenska vinbönder lättare att ta till sig informationen.

Jag rekommenderar absolut boken, inte för att jag instämmer i allt som står där, men detta är också en av bokens starka sidor, att man är noga med att poängtera att viss information som återges, är en enda individs åsikter och ingen absolut sanning.

– Murre, Vingården i Klagshamn – på forumet hos svenskavinodlare.se

Annonser

Pressmeddelande

Boken Ett Vin Blir Till av BKWine vinner Måltidsakademiens pris som Årets Bästa Vinbok

Paris, 2010-11-03

Boken ”Ett vin blir till: arbetet i vingården och vinkällaren” fick priset som ”Bästa Dryckeslitteratur” (därmed även bästa vinbok) vid prisutdelningen på Måltidsakademiens gala i Grythyttan 29 oktober 2010. Texten är av Britt Karlsson och fotografi av Per Karlsson, båda från BKWine AB. Boken är utgiven av Carlsson Bokförlag. Boken är en beskrivning av hur man odlar vin i vingården och hur vinet tillverkas i vinkällaren. Boken är skriven både för vanliga vinentusiaster och för professionella i vinbranschen. Mer information om boken: https://ettvinblirtill.wordpress.com/

Måltidsakademien delar varje år ut pris till de bästa böckerna inom området måltidslitteratur. Kategorin Dryckeslitteratur omfattade i år ett tjugotal böcker, vilket gör den till en av de populärare bokkategorierna. Den innefattar böcker om vin, sprit, öl och andra alkoholhaltiga drycker. Priset delades ut av Carl Jan Granqvist, krögare och professor i måltidskonst, och Karsten Thurfjell, kulturjournalist på SR och vinskribent.

Juryns motivering till att ge priset till ”Ett vin blir till” löd: ”En utförlig, noggrann och mycket lärorik färd genom vingårdar och källare, där varje förklarat sammanhang inspirerar till egna upptäcktsresor bland odlare, plockare och önologer.”

Britt och Per säger om priset: ”Vi är mycket glada och stolta. Boken är ett resultat av alla de vingårdsbesök vi gör på våra många vinresor och av de oräkneliga diskussioner vi haft med vinproducenter. Vi ville göra en bok baserad i verkligheten och inte i teorier; en bok som både är underhållande för vinentusiasten, men också lärorik. ’Ett vin blir till’ kan till och med användas som kursbok. Utöver grunderna i vintillverkning ville vi också berätta i detalj om sånt som ingen annan beskriver, och även illustrera allt med ett rikligt bildmaterial, unikt för den här boken.”

Britt och Per Karlsson driver BKWine AB där de arrangerar vinresor, skriver om vin, mat och resor, ger dryckesutbildningar, är bildbyrå specialiserad på vin och är konsult inom området vin.

Bokfakta: Ett Vin Blir Till, arbetet i vingården och vinkällaren; text: Britt Karlsson med Per Karlsson; foto: Per Karlsson; form: Petter Antonisen; förlag: Carlsson Bokförlag, Stockholm 2009. Inbunden, 297 sidor, rikt illustrerad i färg. ISBN: 978 91 7331 270 7. Boken finns att köpa i bokhandlar och på internet.

BKWine: http://www.bkwine.com
Carlsson Bokförlag: http://www.carlssonbokforlag.se/
Om tävlingen: http://www.hellefors.se/kommun/booktown/start.asp
Bilder på författarna & boken: https://ettvinblirtill.wordpress.com/press/pressbilder/

Presskontakt:

–              Britt Karlsson, tfn 00 33 6 80 45 35 70, info@bkwine.com, eller

–              Per Karlsson, tfn 00 33 6 83 51 12 53, info@bkwine.com

Pressinformation & pressbilder: http://www.bkwine.com/diverse/press.htm. Fler pressbilder för publicering i samband med text finns tillgängliga på begäran (vi har ju även ett av världens största fotoarkiv specialiserat på vin: http://www.bkwinephotography.com).

BKWine AB

BKWine, 51, rue du Chevalier de la Barre, F-92130 Issy les Moulineaux (Paris), Frankrike, 00 33 6 80 45 35 70, info@bkwine.com, http://www.bkwine.com

BKWine AB drivs av Britt och Per Karlsson. Verksamheten har fyra huvudgrenar:

–                      vin- och matresor – Sveriges mest omfattande vin- och matreseprogram

–                      vinjournalistik – artiklar för vin- & matpublikationer

–                      vinfotografi – ett omfattande arkiv med fotografier från vindistrikt, http://www.bkwinephotography.com

–                      vinkonsulting

BKWine grundades på 90-talet av Britt Karlsson, en svenska i Paris. Under det tidiga 00-talet anslöts sig hennes make, Per, till verksamheten (efter att tidigare arbetat med affärer i teknikindustrin). BKWines arbetar idag flera olika vin-relaterade aktiviteter. Den huvudsakliga verksamheten är vinresor för vinentusiaster och för professionella som vill lära sig mer om vin och uppleva vin och gastronomi på plats. Varje år organiserar BKWine ett trettiotal vin- och matresor. BKWine publicerar också ett nyhetsbrev om vin, BKWine Brief, med runt 20 000 läsare. Britt och Per är medlemmar i brittiska Circle of Wine Writers (CWW), Internationella Vinskribentsfederationen (FIJEV), den franska Organisationen För Vinpressen (APV) och International Wine and Food Society (IWFS).

Bok till vinnördar – LÄS!
Böcker på svenska om modern vintillverkning är mycket ovanligt. Så den i Paris baserade vinskribenten Britt Karlssons nya bok Ett vin blir till – arbetet i vingården och i vinkällaren (Carlssons Förlag) är en bra present till den verklige vinentusiasten.

– M-Magasin, Nr 3, februari 2010

Jag börjar nästan tro att Britt och Per skräddarsyr sina böcker för att tillfredsställa mina önskningar. Mitt relativt nyväckta intresse att fördjupa mig i vinvärldens alla ljuvliga dimensioner i allmänhet och utforska möjligheterna att omsätta det i konkret vintillverkning i synnerhet har de tillfredsställt genom helt underbara böcker. När jag väl hade siktat in mig på Languedoc som ett troligt förstaval för mina vingårdsdrömmar, publicerade detta sköna vinpar en fantastisk skildring av distriktet och dess vinskapare. När jag nu försöker lära mig mer om varje del av vintillverkning, om hur det verkligen går till, om hur olika metoder och val får skilda konsekvenser, om var jag kan hitta och skapa de viner som passar min smak etc etc – döm om min förvåning när boken ”Ett vin blir till” presenteras. En bok som visar sig innehålla både en oerhört ambitiös och heltäckande beskrivning av det jag söker – och samtidigt är behaglig, lättsam och ytterst trivsam lektyr. Jag är mycket tacksam för allt ni gör, och ett särskilt stort tack för att ni skapat denna bok åt mig.

Bästa hälsningar
Rolf Fällström, Pepparkakshuset

Hej Britt och Per! Britt känner oss inte, Per minns oss kanske, vi var med på Er första Österrikeresa. Nu vill vi bara mejla en rad för att tacka för ”Ett vin blir till” som vi har läst med stigande förtjusning. Som flitiga kvarsittare i Munskänkarnas tvåbetygskurs har vi vid det här laget hunnit konsumera åtskilliga böcker i likartade ämnen, men ingen så heltäckande och så välskriven som den här. Särskilt uppskattar vi ”källhänvisningarna”, det är aldrig Ni som tycker eller vet, utan Ni citerar massor av vinproducenter, och redovisar olika åsikter om samma fråga. Snyggt, och hederligt! Så än en gång, TACK! Vänliga hälsningar

– Siv och Bertil Nyström, Trosa.

”Har just läst Er eminenta nya bok. Det som tilltalar mig är faktabaserad analys som öppnar nya möjligheter vid ändringar eller motgångar. Tag t.ex. beskrivningen av Millerandage som ger partiell fördel med högre skalproportion [mer nyanserat än i andra texter].”

– Harry v. Haartman, en läsare i Finland

Även Gutevins nätbokhandel har nu boken i lager.

Du hittar detaljerna under fliken ”Köp boken”.